A Espanya, els ofegaments van ser la tercera causa de mort per causes externes en 2020, especialment, en els grups de població més joves.

Sanitat recorda que els ofegaments es poden prevenir seguint algunes recomanacions i aconsella extremar les precaucions en els entorns aquàtics.

Les últimes dades publicades per l’Institut Nacional d’Estadística (2020) revelen que els ofegaments van ser la tercera causa de mort a Espanya per les denominades causes externes, sent especialment rellevant en els grups de població més joves.

En concret, en 2020 van morir a Espanya 406 persones (334 homes i 72 dones) a conseqüència de lesions greus ocorregudes en el mitjà aquàtic i 461 persones van ser hospitalitzades en relació amb un ofegament.

Traumatismes i lesions medul·lars

A més dels ofegaments, tots els anys es produeixen casos de traumatismes cranioencefàlics i de lesions medul·lars, generalment provocades per imprudències com tractar de capbussar-se des de gran altura, no comprovar la profunditat de l’aigua o, en el cas de piscines, tirar-se massa prop de la vorada.

En 2020, 61 persones van ser hospitalitzades a conseqüència de les lesions produïdes en saltar o tirar-se de cap a l’aigua (excloent caigudes) i 8 ingressos hospitalaris van ser per lesió medul·lar.

Les conductes de risc en relació amb els ofegaments se solen donar en els moments de relaxació en la vigilància de menors, per banyar-se en zones sense vigilància o per consum d’alcohol i altres drogues a prop o dins de l’aigua.

A més, una part important dels accidents relacionats amb l’aigua es tenen a veure amb algunes condicions mèdiques com l’epilèpsia. També solen protagonitzar accidents d’aquest tipus turistes no familiaritzats amb els riscos i les particularitats de les aigües locals.

De manera general, aquests accidents són més freqüents en homes i és important prestar especial atenció als col·lectius de menors d’edat i al de majors.

Mesures de prevenció

Es recomana:

  • Vigilar a els/les menors en tot momentquan estiguin en l’aigua o jugant prop d’ella i no delegar aquesta responsabilitat en un nen/a més major.
  • No deixar només en cap moment a un bebè o nen/a de poca edat en una banyera o piscina inflable.
  • Assegurar-se que la piscina compti amb socorrista i no córrer per la vora de la piscina o jugar a empènyer a la gent. Això podria donar lloc a relliscar i a colpejar-se amb la vora de la piscina o lesionar a uns altres.
  • Si no se sap nedar, o no se sap nedar bé, utilitzar una armilla salvavides per a banyar-sei usar-lo sempre per a practicar un esport aquàtic. Els flotadors inflables no són recomanables.
  • A la platja, respectar les banderes. No banyar-se si hi ha bandera vermella i extremar la precaució si és taronja o groga. Banyar-se en platges amb vigilància i seguir sempre les indicacions dels socorristes.
  • No ha de sobreestimar-se la condició física ni la capacitat de nedar. En la mar, davant el cansament o la dificultat per a tornar, nedar d’esquena movent les cames solament fins a arribar prop de la riba.
  • Si una persona sent que li arrossega un corrent, ha de nedar paral·lelament a la platja i, una vegada que s’hagi sortit del corrent, nedar cap a la riba.
  • Recordar que el consum d’alcohol disminueix la capacitat de reacció davant un perill o pot propiciar l’adoptar conductes de risc.
  • Banyar-se de nit és molt perillós,si ocorregués alguna cosa, ningú podria veure al banyista.
  • Tirar-se de cap des d’una gran altura, des de ponts, arbres o balcons, pot produir lesions molt greus.Per això, cal assegurar-se que hi ha suficient profunditat i no existeix cap obstacle. Especialment en cas d’aigües tèrboles.
  • Els matalassets i altres objectes inflables han d’utilitzar-se amb precaució, ja que poden arrossegar cap a dins de la mar amb rapidesa.
  • El coneixement deprimers auxilis bàsics en la població pot contribuir a una millor resposta davant aquesta mena d’emergències

font d’informació: https://www.farmaceuticonline.com/