artrosi del polze

Què és la rizartrosis?

La rizartrosis és una alteració degenerativa de l’articulació trapezimetacarpiana que uneix el dit polze al canell. Aquesta articulació permet realitzar el moviment de pinça, un gest freqüent per a dur a terme activitats diàries com ara agafar un objecte, escriure, utilitzar el mòbil, etc., per la qual cosa el desgast crònic i progressiu d’aquesta articulació afecta de manera important a la qualitat de vida.

Segons la Societat Espanyola de Reumatología (SER), dos de cada tres espanyols majors de 65 anys pateixen rizartrosis. La major incidència d’aquesta patologia sol iniciar-se als 40 o 50 anys, encara que hi ha casos de començament més tardà.

Alguns factors que augmenten el risc de patir artrosi del polze són la pròpia genètica, la vida sedentària, la presència de lesions, com esquinços o fractures, i els moviments repetitius, com ara el constant ús del telèfon mòbil.

Com es manifesta la rizartrosis?

  • Dolor: és el primer símptoma i el més freqüent.
  • Inflamació, rigidesa i contractura muscular de la zona.
  • Disminució de la capacitat d’extensió del dit polze.
  • Deformitat de l’articulació en la base del polze.
  • Pèrdua progressiva de força en la funció de pinça.

Tractament de l’artrosi del polze

És important anar al metge per fer un bon diagnòstic. Una de les opcions que ofereixen els especialistes en traumatologia és l’ús de fèrules i canelleres, amb l’objectiu d’immobilitzar el dit polze.

Cal no oblidar que aquestes solucions estan disponibles en les farmàcies i que el farmacèutic pot assessorar-te.