Escenaris vacunals persones d'entre 66 i 79 anys

Magda Campins, cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Vall Hebron recorda que aquest col·lectiu té molt risc de contraure una covid greu i que no hi ha cap motiu científic per no posar-los la vacuna d’AstraZeneca.

Amb la represa aquest dimecres de la vacunació amb AstraZeneca de la població d’entre 55 i 65 anys, ara el segment que queda més desprotegit és el de 66 a 79 anys, que haurà d’esperar que arribin més vacunes de Pfizer per poder ser vacunats, cosa que podria ser a partir del mes de maig, quan s’acabi de vacunar els majors de 80 anys, i es començarà per les persones d’entre 70 i 79 anys. No obstant això, els experts consultats consideren que la vacunació s’hauria d’agilitzar en aquest col·lectiu perquè són persones de risc.

«És preocupant que no s’estiguin vacunant perquè són el segon grup més vulnerable», reconeix Quique Bassat, investigador ICREA de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació La Caixa. «En el moment que tens coberts els grans depenents i els més grans de 80 anys –tot i que encara no s’han acabat de vacunar, i això també és inexplicable–, el següent grup vulnerable són les persones de més de 65 anys», diu Bassat, que apunta que en molts casos són de més risc perquè són persones encara actives i «amb més mobilitat i exposició que persones que estan immobilitzades o en residències».

El president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, també coincideix a dir que són un grup vulnerable: «Són gent que viu a casa seva, sana, que no és a residències, que té comorbiditats, que són els que omplen els hospitals i són els casos que es compliquen».